Застрашени диви коне се завърнаха в Златната степ на Казахстан

...
 Застрашени диви коне се завърнаха в Златната степ на Казахстан
Коментари Харесай

За първи път от 200 г.: Последният див вид коне на планетата се завърнаха у дома си

 

Застрашени диви коне се завърнаха в Златната степ на Казахстан за първи път от 200 години насам. Видът е последният див кон на планетата, кръстен на съветския откривател Николай Пржевалски. 

Снимка: iStock

Операцията по връщането на конете е ръководена от зоологическата градина в Прага. Така в началото на юни по въздух бяха пренесени седем коня на Пржевалск от Европа до централноазиатската страна. Групата се състои от един жребец и шест кобили.

 Опасност от градушки в 16 области у нас в четвъртък 2 мин. Опасност от градушки в 16 области у нас в четвъртък  ЦИК разгласи окончателните резултати от вота за Европейски парламент 3 мин. ЦИК разгласи окончателните резултати от вота за Европейски парламент  2 мин. " Полет за на никое място ": Пътниците попаднаха в 9-часов капан във въздуха  Отбелязваме Спасовден 2 мин. Отбелязваме Спасовден  Трагедия на Черноморието: 4-годишно дете се удави в басейн на хотел 2 мин. Трагедия на Черноморието: 4-годишно дете се удави в басейн на хотел  Силна градушка падна над страната, в Правец е била колкото яйце (ВИДЕО+СНИМКИ) 5 мин. Силна градушка падна над страната, в Правец е била колкото яйце (ВИДЕО+СНИМКИ)  Опасност от градушки в 16 области у нас в четвъртък 2 мин. Опасност от градушки в 16 области у нас в четвъртък  ЦИК разгласи окончателните резултати от вота за Европейски парламент 3 мин. ЦИК разгласи окончателните резултати от вота за Европейски парламент  2 мин. " Полет за на никое място ": Пътниците попаднаха в 9-часов капан във въздуха  Отбелязваме Спасовден 2 мин. Отбелязваме Спасовден  Трагедия на Черноморието: 4-годишно дете се удави в басейн на хотел 2 мин. Трагедия на Черноморието: 4-годишно дете се удави в басейн на хотел  Силна градушка падна над страната, в Правец е била колкото яйце (ВИДЕО+СНИМКИ) 5 мин. Силна градушка падна над страната, в Правец е била колкото яйце (ВИДЕО+СНИМКИ)

Военни самолети изпратиха конете в две групи на 6000-километров маршрут, включващ междинни кацания в Турция и Азербайджан. След като кацнаха на летище Аркалик в Казахстан, те бяха отведени на осемчасов път до равнините, където бяха дефинитивно пуснати в Алтън Дала - казахстанското име на Златната степ.

Конете се намират там към този момент две седмици и се усещат добре, като обикалят из равнините и даже са почнали да се чифтосват, оповестиха за Би Би Си откривателите.  Групата е преместена при започване на лятото, с цел да има време да се приспособява преди зимата, която нормално е сурова в равнините. През първата година, преди да бъдат пуснати на независимост в пасищата, конете ще бъдат държани в заграждение от 60 хектара за адаптация.

Снимка: iStock

Служителите на зоопарка споделят, че това е успех на поколенията, работили за опазването на природата. „ Това е заплашен тип , който се завръща в земите на предците си, тип, който е липсващ в дивата природа през 60-те години на предишния век, забелязан за финален път в Монголия. Така че това е просто знамение “, съобщи представителят на зоологическата градина в Прага Филип Машек.

 

Какъв е конят на Пржевалски?

 

 

Конят на Пржевалски от дълго време е считан за единствения останал див тип кон, защото типове като американския мустанг и австралийския бръмбар са диви коне, произлезли от опитомени животни. Конят на Пржевалски е по-нисък и по-едър от актуалните опитомени коне, а генетичните им разлики демонстрират, че нито един от двата типа не е предшественик на другия.

Снимка: iStock

Конят на Пржевалски е именуван още азиатски кон. Видът произлиза преди хилядолетия от степите на Централна Азия и е пренесен от откриватели в Европа и Северна Америка през XIX и XX век, където са основани популации в зоологически градини. Някои от тях се озовават в зоологическите градини в Мюнхен и Прага, точно техните потомци в този момент са реинтродуцирани в Казахстан.

Снимка: iStock

Културните артефакти демонстрират, че хората в северната част на страната са яздили и употребявали конете за храна най-малко 2000 години преди да има данни за опитомени коне в Европа. По времето на „ откритието “ на Пржевалски през 1879 година конете се срещат единствено в дребна част от Западна Монголия.

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР